Stress... we presteren er alleen maar beter door. Maar als herstel van stress uitblijft, wordt stress een negatieve factor. We worden onrustig, kunnen ons niet concentreren en liggen 's nachts met bonzend hart wakker. Eigenlijk zouden we dan een stapje terug moeten doen, maar daar hebben we geen tijd voor. De verplichtingen van alle dag vragen onze aandacht en energie.
Burnout?
Je voelt je beroerd en onrustig. Harde geluiden, schelle stemmen, veel gepraat - opeens kun je er helemaal niet meer tegen. Boodschappen doen in een drukke supermarkt? Vergeet het maar. Overal lijstjes voor maken, anders vergeet je de helft. Alles is te veel, je hebt geen energie meer en bent oververmoeid.
Je bent snel geïrriteerd of reageert emotioneel, zo ken je jezelf helemaal niet.
Burnout is een veelgebruikt etiket, maar geen officiële diagnose van psychologen of psychiaters. Het is ook niet medisch vast te stellen door een lichamelijk onderzoek. De huisarts of bedrijfsarts denkt aan burnout als je extreem uitgeput bent geraakt, bijvoorbeeld door langdurige overbelasting in je werk.
De balans weer vinden?
De ergotherapeut geeft u inzicht in welke negatieve factoren uw herstel tegenwerken en u leert welke positieve factoren uw herstel kunnen bevorderen. Reikt adviezen aan om je leven en werk op een positieve manier opnieuw in te richten, op een heel heldere en concrete manier.
Ergotherapie heeft een positieve invloed op gezondheid en welzijn. Depressieve mensen die ergotherapie krijgen, gaan gemiddeld drie maanden eerder weer aan het werk dan cliënten die geen ergotherapie ondergaan.
Wilt u ook stap voor stap het verlammende gevoel van machteloosheid en onzekerheid overwinnen om succesvol terug te keren in het arbeidsproces? Maak dan een afspraak met de ergotherapeut, of kom langs op het spreekuur!