Angst is een heel normale en gezonde emotie. Angst kan ons in onveilige situaties helpen om zo snel mogelijk de veiligheid op te zoeken. Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een onnatuurlijke angst. Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als iemand direct wordt bedreigd, maar ook als een persoon een situatie als bedreigend ervaart. Angsten kunnen kortdurend zijn, maar ook langdurend, soms zelfs levenslang. Als een angst geen reële grond heeft en de betrokken persoon er sociale problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis. De angst heeft (te)veel invloed op het dagelijks handelen en kan zelfs het leven gaan bepalen. Mensen met een angststoornis zijn angstig zonder dat daar een directe of reële aanleiding voor is. Zo kunnen ze last hebben van herhaaldelijke en aanhoudende vervelende gedachten.
Angststoornis door een lichamelijke aandoening
Een angststoornis kan ontstaan door een lichamelijke aandoening. Een ziekte kan veel onzekerheid, spanning en controleverlies met zich mee brengen waardoor iemand zich angstig kan voelen. Het dagelijks leven wordt door de ziekte en angst totaal op zijn kop gezet. De symptomen zijn angsten en paniekaanvallen die zijn terug te voeren op een lichamelijke aandoening.
Posttraumatische stressstoornis
Angst kan ontstaan ten gevolge van traumatische ervaringen. De posttraumatische stress-stoornis (PTSS) is een psychische aandoening die valt onder de groep angststoornissen. Mensen met PTSS hebben last van herbelevingen en kunnen daardoor bepaalde situaties gaan vermijden. Daarnaast is er sprake van hyperactivatieklachten; snel geïrriteerd zijn, slecht slapen, snel schrikken, en zich onveilig voelen.
Obsessieve Compulsieve stoornis (OCD)
Mensen met een obsessieve Compulsieve stoornis hebben last van dwanggedachten en / of dwanghandelingen. De dwanghandelingen kosten veel tijd en doen vaak ernstig inbreuk op de dagelijkse bezigheden, school, werk, sociale contacten en relaties.
Ergotherapie ter ondersteuning
Een ergotherapeut kan u angst niet wegnemen maar kan wel behulpzaam zijn bij de geleidelijke opbouw van activiteiten in het dagelijkse leven. U kunt ergotherapie zien als ondersteuning van de primaire behandeling gericht op het terugdringen van de angststoornis. Vaak vindt de primaire behandeling plaats bij de psycholoog. Ergotherapie richt zich vooral op uw dagelijks leven, met als doel het bereiken van een optimale wijze van het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in de leef-, woon- en werkomgeving. Bij veel cliënten versterkt ergotherapie het zelfvertrouwen.
De ergotherapeut bekijkt samen met u de mogelijkheden op het gebied van wonen, werk en vrijetijdsbesteding en kan u daarin begeleiden.